Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorLinhartová, Zuzana
dc.contributor.authorTunys, Ondřej
dc.date.accessioned2024-03-12T07:03:31Z
dc.date.available2024-03-12T07:03:31Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-09
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/42080
dc.description.abstractTato diplomová práce hodnotí účinky brusinky, česneku a cibulového extraktu na mikrobiologickou kvalitu, senzorické atributy a oxidativní působení u paštik z kapra obecného (Cyprinus carpio). Hodnocení je vyjádřeno ve srovnání s kontrolním vzorkem (bez aditiva). Jednotlivé analýzy probíhaly v různých termínech v závislosti na prováděné analýze (obvykle v den 0, dále po 1, 2, 3 a 6 měsících skladování). Mikrobiologická analýza vykazovala v jednotlivých termínech (0, 1, 2 a 6 měsíců) hodnoty v rozmezí 1,71 - 2,05; 1,73 - 2,23; 1,43 - 2,14; 1,36 - 2,21 log CFU*g-1. K překročení přípustné hranice ke konzumaci sladkovodních ryb (7 log CFU*g-1) za celou dobu testování nedošlo. Nejlepších hodnot u mikrobiologické analýzy dosáhl cibulový extrakt. U senzorické analýzy však nejlepších výsledků v téměř všech smyslových atributech (vůně, chuť, pachuť, konzistence, barva, celková přijatelnost) dosahovala paštika s česnekem a brusinkou. Též analýza TBARS vyhodnocující oxidaci lipidů prokázala inhibici oxidačních procesů. Veškeré výsledky tohoto zkoumání ukázaly, že přírodní aditiva mají dobré antioxidační účinky prodlužující skladovatelnost kapřích paštik za vhodného skladování (zakonzervování a zchlazení při 4 +- 1 °C) až na dobu 6 měsíců.cze
dc.format74
dc.format74
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectantioxidantcze
dc.subjectbrusinkacze
dc.subjectčesnekcze
dc.subjectcibulový extraktcze
dc.subjectkapr obecnýcze
dc.subjectmikrobiologická analýzacze
dc.subjectsenzorická analýzacze
dc.subjectoxidace lipidůcze
dc.subjectantioxidanteng
dc.subjectcranberryeng
dc.subjectgarliceng
dc.subjectonion extracteng
dc.subjectcommon carpeng
dc.subjectmicrobiological analysiseng
dc.subjectsensory analysiseng
dc.subjectlipid oxidationeng
dc.titleVliv přírodních aditiv na prodloužení skladovatelnosti chlazených paštik z kapra obecného (Cyprinus carpio)cze
dc.title.alternativeThe Influence of Natural Aditives on Prolongation of Shelf Life of Chilled Pâtés of Common Carp (Cyprinus carpio)eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag56779
dc.description.abstract-translatedThis diploma thesis evaluates the effects of cranberry, garlic and onion extract on microbiological quality, sensory attributes and oxidative effect of common carp (Cyprinus carpio) pâtés. The evaluation is expressed in comparison with the control sample (no additive). Individual analyzes took place in different terms depending on the analysis performed (usually on day 0, then after 1, 2, 3 and 6 months of storage). Microbiological analysis showed values in the range of 1.71 - 2.05; 1.73 - 2.23; 1.43 - 2.14; 1.36 - 2.21 log CFU*g-1 at individual terms (0, 1, 2 and 6 months). The accessible limit for freshwater fish consumption (7 log CFU*g-1) was not exceeded for any of the samples throughout the testing period. Onion extract reached the best values in microbiological analysis. However the best results in almost all sensory attributes (odour, taste, aftertaste, consistency, color, overall acceptability) were achieved by pate with garlic and cranberry. TBARS analysis evaluating lipid oxidation also proved inhibition of oxidation processes. All the results of this research showed that natural additives have good antioxidant effects extending the shelf life of carp pâtés with suitable storage (preservation and cooling at 4 +- 1 °C) for up to 6 months.eng
dc.date.accepted2020-06-23
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářství a ochrana vodcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělská specializacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defenceStudent Bc. Ondřej Tunys seznámil komisi se svou diplomovou prací. Tajemník komise, doc. Ing. Martin Kocour, Ph.D., seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta diplomové práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky. Proběhla diskuze na téma práce. Student adekvátně a správně reagoval na vznesené dotazy členů komise. Komise se při hodnocení vlastní práce ztotožnila s návrhy posuzovatelů práce (vedoucího a oponenta) a dohodla se na výsledku obhajoby níže.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam