Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKouřil, Jan
dc.contributor.authorRytíř, Jan
dc.date.accessioned2024-03-12T09:28:52Z
dc.date.available2024-03-12T09:28:52Z
dc.date.issued2021
dc.date.submitted2021-05-05
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/44070
dc.description.abstractSíh peleď Coregonus peled (Gmelin, 1788), původem z Ruska, byl pro své chutné maso a dobré růstové schopnosti, v roce 1970 introdukován i do České republiky. Chov tohoto druhu byl v minulosti velmi oblíbený. Dnes ale zejména díky rybožravým predátorům, chovaných síhů v rybníkářství rapidně ubývá. Cílem této diplomové práce bylo shrnutí dostupných informací z oblasti biologie síha peledě, umělé reprodukce a dále také informace o vlivu teploty na schopnost oplození a líhnivosti při krátkodobém skladování neoplozených jiker u ostatních lososovitých druhů ryb. V praktické části pak bylo sledováno, jaký vliv mají teplota a délka skladování uměle vytřených, neoplozených jiker peledě na oplozenost, přežití do stádia očních bodů a líhnivost. Neoplozené jikry byly po výtěru rozděleny do pěti misek a uloženy do termoizolačních boxů, které byly vytemperovány na teploty 2,5; 5; 7,5; 10 a 12,5 °C. Po časových intervalech 1, 4, 12, 24, 36, 48, 60 a 72 hodin, bylo z každého termoboxu odebráno cca 100 - 200 jiker, které byly osemeněny čerstvě odebraným spermatem od více mlíčáků a aktivovány vodou z líhně. Oplozené a pročištěné jikry byly nasazeny do inkubačních přístrojů s přítokem čisté vody. Odumřelé jikry byly odstraňovány a zaznamenávány. Následně se stanovila oplozenost, přežití do stádia očních bodů a líhnivost. Výsledné hodnoty těchto parametrů byly vyjádřeny v procentech z celkového množství nasazených jiker. Vysoké úrovně oplozenosti a přežití do stádia očních bodů, bylo dosahováno při skladování do 1 dne od výtěru u všech teplot, kromě nejvyšší teploty 12,5 °C. S postupným prodlužováním intervalu se také snižovaly parametry oplozenosti a přežití, a to nejznatelněji u teplot 7,5 a 10 °C. Pro získání co největšího množství plůdku v rybářské praxi, lze doporučit skladování jiker při 2,5 a 5 °C, a to až do 48 hodin od umělého výtěru. Při vyšších teplotách se efektivní doba skladování zkracuje na 12 hodin. Skladování jiker po delší dobu než 48 hodin, již z praktického hlediska nemá smysl. Současně bylo zjištěno, že při výše uvedených optimálních teplotách pro skladování jiker (2,5 a 5 °C) je nejlepších výsledků líhnivosti dosaženo při skladování uměle vytřených jiker v délce 12 hodin. Nejen při delších, ale i při kratší délkách skladování byly hodnoty tohoto parametru nižší.cze
dc.format79 s. (130 183 znaků)
dc.format79 s. (130 183 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSíh peleďcze
dc.subjectumělý výtěrcze
dc.subjectskladování jikercze
dc.subjectoplozenostcze
dc.subjectpřežitícze
dc.subjectlíhnivost.cze
dc.subjectNorthern whitefisheng
dc.subjectartificial propagationeng
dc.subjectova storageeng
dc.subjectfertilizationeng
dc.subjecteyed eggseng
dc.subjecthatching.eng
dc.titleVliv teploty na schopnost oplození a líhnivosti při krátkodobém skladování neoplozených jiker síha peledě (Coregonus peled)cze
dc.title.alternativeInfluence of temperature on the ability of fertilization and hatching during short term storage of unfertilized eggs of northern whitefish (Coregonus peled).eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag60328
dc.description.abstract-translatedThe northern whitefish Coregonus peled (Gmelin, 1788), originally from Russia, was introduced to the Czech Republic in 1970 for its tasty meat and good growth ability. Breeding of this species has been very popular in the past. Currently, thanks to the fish-eating predators, traditional breeding of this species is on decline. The aim of this M. Sc. Thesis was to sumarize the avaible information in the field of peled biology, artificial propagation and also information about effect of temperature on the ability of fertilization and hatching for short-term of unfertilized eggs in other salmonid species. In the practical part, the influence of temperature and length of storage of stripped, unfertilized eggs of peled on fertilization, survival to eyed eggs and hatching were observed. Unfertilized eggs were divided into five bowls and deposited in thermo boxes, which were tempered to 2.5, 5, 7.5, 10 and 12.5 °C. After time intervals of 1, 4, 12, 24, 36, 48, 60 and 72 hours, approximately 100 - 200 eggs were taken from each thermobox, which were fertilized with fresh sperm (collected from several males) and water from the hatchery. The fertilized and purified eggs were moved to the incubators with continuously inflow of fresh water. Dead eggs were removed and recorded. Subsequently, fertilization, eyed eggs and hatching eggs were determined. The resulting values of these parameters were expressed as a percentage of the total number of used eggs. High levels of fertilization and survival to eyed eggs were achieved when stored within 1 day from eggs stripping at all temperatures except the highest temperature of 12.5 ° C. As the interval gradually lengthened, the fertilization and survival parameters also decreased, most notably at 7.5 and 10 ° C. To obtain the largest possible amount of fry in fishing practice, it is recommended to store eggs at 2.5 and 5 ° C, up to 48 hours after ova stripping. At higher temperatures, the effective storage time is reduced to 12 hours. Storing eggs for longer than 48 hours, in practical terms has no meaning. At the same time, it was found that at the above-mentioned optimal temperatures for storing eggs (2.5 and 5 ° C), the best hatching results were obtained when storing stripped eggs for 12 hours. Not only for longer, but also for shorter storage lengths, the values of this parameter were lower.eng
dc.date.accepted2021-06-09
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářství a ochrana vodcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělská specializacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defenceStudent Bc. Jan Rytíř seznámil komisi se svou diplomovou prací. Tajemník komise, doc. Ing. Martin Kocour, Ph.D., seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta bakalářské práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky. Proběhla diskuse na téma práce. Student adekvátně a povětšinou správně reagoval na vznesené dotazy členů komise. Komise se při hodnocení vlastní práce ztotožnila s návrhem oponenta práce, neboť práce vykazovala nedostatky, které komisi vedly k přiklonění se k hodnocení níže.cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam