dc.contributor.advisor | Velemínský, Miloš | |
dc.contributor.author | Havlíková, Alena | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T11:58:27Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T11:58:27Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.date.submitted | 2019-05-06 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/45110 | |
dc.description.abstract | Obezita je celosvětovým problémem, přičemž počet obézních lidí stále roste. V České republice žije 20 % mužů a 18 % žen, kteří trpí obezitou. Jelikož tato čísla nejsou zrovna nízká, je potřeba na tuto situaci nějak reagovat. V této práci se zaměřuji na stravovací návyky obézních lidí, které mohou tvořit při vzniku obezity jeden z významných problémů.
Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část je zaměřena na definici obezity, na její historii, druhy, příčiny, důsledky a dále se zaměřuje na stravovací návyky. Praktická část obsahuje stravovací návyky obézních lidí, konkrétně množství přijímaných živin, pestrost a pravidelnost stravy a také spokojenost s jejich stravovacími návyky.
Výzkumnou skupinu tvořilo celkem 50 lidí ve věku 30-60 let, kteří trpí obezitou, resp. mají BMI nad 30. Všichni vyplnili dotazník týkající se stravovacích návyků. 10 vybraných lidí dále zapisovalo sedmidenní jídelníčky. Z výsledků vyplývá, že obézní lidé přijímají optimální či nižší množství bílkovin, než by měli přijímat. Přijímané tuky tvoří vyšší podíl z celkového energetického příjmu, než je doporučované množství. Příjem sacharidů je optimální. Příjem vlákniny je velmi nízký. Obézní lidé dále konzumují nedostatečné množství celozrnných výrobků, luštěnin a ryb. Jí nadbytečné množství masa a masných výrobků. Mléčné výrobky jí každý den, ale velmi malý podíl z toho tvoří zakysané mléčné výrobky. Obecně konzumují nedostatečné množství ovoce a zeleniny. V rámci pravidelnosti stravy konzumují stravu v 3-5 porcích za den. Obézní lidé přijímají stravou menší množství energie, než je množství energie, kterou vydávají. Nepřizpůsobují svůj energetický příjem výdeji během dne. | cze |
dc.format | 61 | |
dc.format | 61 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Obezita | cze |
dc.subject | stravovací návyky | cze |
dc.subject | energetická bilance | cze |
dc.subject | BMI | cze |
dc.subject | pestrost stravy | cze |
dc.subject | pravidelnost stravy | cze |
dc.subject | Obesity | eng |
dc.subject | eating habits | eng |
dc.subject | energy balance | eng |
dc.subject | BMI | eng |
dc.subject | variety of diet | eng |
dc.subject | regularity of diet | eng |
dc.title | Stravovací návyky u obézních lidí | cze |
dc.title.alternative | Eating habits of obese people | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 57894 | |
dc.description.abstract-translated | Obesity is a global problem, and number of obese people is still increasing. In the Czech Republic, 20 % of men and 18 % of women live with obesity. Because these numbers are not very low, we need to respond to this situation. This bachelor thesis deals with eating habits of obese adults, which can be very important problem in the development of obeisty.
The thesis is divided into 2 parts. The theoretical part is focused on the definition of obesity, its history, kinds, and further, it focuses on eating habits. The practical part focuses on eating habits in obese people , specifically on the amount of received nutrients, on the variety and regularity of eating in obese people, as well as their happiness with their eating habits.
A significant group was made up by a total of 50 people aged 30 to 60 suffering from obesity, respectively having a BMI over 30. They all completed a questionnaire about dietary habits. 10 selected people continued to write seven-day menus. The results prove that obese people receive a lower o ran optimal amount of protein than they should. The received fats make up a higher proportion of the total energetic intake than recommended. The intake of carbohydrates is lower or optimal. The intake of fiber is very low. Obese people also consume an insufficient amount of whole-grain products, legumes, and fish. They eat superfluous amounts of meat and meat products. They eat dairy every day, but only a little share consists of sour milk products. In general, they consume an insufficient amount of fruits and vegetables. Considering the regularity of their diet, they consume 3 to 5 portions of food a day. Obese people receive smaller amounts of energy in food than the energy they produce. They do not adapt their energetic intake to the output during the day. | eng |
dc.date.accepted | 2021-09-07 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Novotná, Simona | |