Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKouřil, Jan
dc.contributor.authorZávorka, Milan
dc.date.accessioned2025-03-06T09:00:06Z
dc.date.available2025-03-06T09:00:06Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-05-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/46894
dc.description.abstractNa základě výsledků získaných po 216 dní trvajícího pokusu s různými odchovy mníku, lze konstatovat, že druh krmiva nehraje prvořadý význam. Tento fakt je založen na předchozí adaptaci mníka na danou potravu, to je důležité zejména u umělých krmiv. Důležitějším faktorem z našeho hlediska je teplota, intenzita a způsob odchovu. U věkově rozdílných skupin mníků byla provedena rozsáhlá potravní výběrovost zahrnující 11 druhů ryb. Všechny skupiny mníků preferovaly tyto druhy: amur bílý, candát obecný, lín obecný a střevlička východní. Nepreferovaným druhem byl ježdík obecný. A rozdílná preference byla stanovena pro kapra obecného, karase stříbřitého, mníka jednovousého, slunečnici pestrou a také pro plotici obecnou. Studie hodnotila reprodukční ukazatele u mníka jednovousého (Lota lota.) a věnovala se inkubační době ve dvou lokalitách. Výtěr mníka byl pozorován od ledna do začátku února při průměrné teplotě 1,55 +- 0,9 °C v Borové Ladě a 4,78 +- 0,11 °C v Mydlovarech. U mníku ve stáří 2+ bylo stanoveno průměrné množství nabobtnaných jiker v jednom gramu na 1166 +- 100 kusů jiker. Relativní plodnost 257260 +- 70678 kusů jiker na kilogram jikernačky. Absolutní plodnost byla v 24232 +- 6753. Posledním hodnoceným parametrem byla inkubační doba. Průměrná inkubační doba v letech 2020-2022 byla v Mydlovarech 202 +- 24,55 °D a v Borové Ladě 75,8 +- 16,67 °D. V souvislosti s umělým výtěrem v této studii dále poukazujeme na možnost odlepkování uměle vytřených jiker pomocí NaClO, u kterého jsme nepozorovali negativní vliv.cze
dc.format93 s. (131 003 znaků)
dc.format93 s. (131 003 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmník jednovousýcze
dc.subjectvýtěrcze
dc.subjectteplotacze
dc.subjectinkubační periodacze
dc.subjectpotravní výběrovostcze
dc.subjectodchovcze
dc.subjectodlepkování jikercze
dc.subjectBurboteng
dc.subjectspawningeng
dc.subjecttemperatureeng
dc.subjectincubation periodeng
dc.subjectprey selectivityeng
dc.subjectBreedingeng
dc.subjectelimination of egg sticknesseng
dc.titlePorovnání různých způsobů chovu, výživy a řízené reprodukce mníka jednovousého (Lota lota)cze
dc.title.alternativeComparison of different ways of breeding, nutrition and controlled reproduction of Lota lotaeng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag63814
dc.description.abstract-translatedBased on the results reached after 216 days of experimentation with various breeding types, it can be said that the type of feed is not of paramount importance. This fact is based on the previous adaptation of submitted food, this is especially important for artificial feed. From our point of view, the more important factor is temperature, intensity and method of breeding. Prey selections choices involving 11 species of fish were performed on age groups of different burbot. All groups of burbot preferred the following species: grass carp, pikeperch, tench and stone moroko. The non-preferred species was ruffe. And different preferences were set for common carp, silver carp, burbot, sunfish and also for roach. The study evaluated reproductive parameters in burbot (Lota lota ) and focused on incubation time in two localities. Burbot spawning was observed from January to early February at an average temperature of 1.55 +- 0.9 °C in Borova Lada and 4.78 +- 0.11 °C in Mydlovary. For burbot at the age of 2+, at an average 1166 +- 100 were determined number of swollen eggs per gram. Relative fecundity was at 257260 +- 70678 eggs per kilogram of female. The absolute fecundity was at 24232 +- 6753 eggs.The last parameter evaluated was the incubation period. The average incubation period in the years 2020-2022 was 202 +- 24.55 °D in Mydlovary and 75.8 +- 16.67 °D in Borova Lada. In connection with artificial spawning, in this study, we further point out the possibility of peeling artificially spawn eggs with NaClO, in which we did not observe a negative effect.eng
dc.date.accepted2022-06-09
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářství a ochrana vodcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělská specializacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.description.defence<p>Student Bc. Milan Závorka&nbsp;seznámil komisi se svou diplomovou prací. Tajemník komise, doc. Ing. Martin Kocour, Ph.D., seznámil komisi s posudkem vedoucího a oponenta diplomové práce. Následně student zodpověděl doplňující otázky. Proběhla diskuse na téma práce. Student adekvátně a správně reagoval na vznesené dotazy členů komise. Komise se při hodnocení vlastní práce ztotožnila s návrhem vedoucího&nbsp;práce, neboť i přes nedostatky popsané oponentem&nbsp;práce vykazovala kvality, které komise nakonec zohlednila a přiklonila se k hodnocení níže.</p>cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam