Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKernerová, Naděžda
dc.contributor.authorBednářová, Kristýna
dc.date.accessioned2025-03-06T09:05:12Z
dc.date.available2025-03-06T09:05:12Z
dc.date.issued2022
dc.date.submitted2022-04-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/47139
dc.description.abstractCílem diplomové práce byla analýza reprodukčních a produkčních užitkových vlastností ve dvou zvolených chovech prasat. V chovu A bylo vyhodnoceno celkem 432 vrhů, v chovu B 321 vrhů. V roce 2019 byl rozdíl mezi průměrným počtem všech narozených selat v chovu A (16,3 ks) a v chovu B (14,0 ks) 2,3 ks (p < 0,05). Průměrný počet živě narozených selat byl v roce 2019 v chovu A 14,7 ks, v chovu B 12,2 ks (p < 0,05) a rozdíl počtu dochovaných selat za rok 2019 činil 1,8 ks (p < 0,05). Rok 2020 přinesl podobné výsledky. Rozdíl průměrného počtu všech narozených selat mezi chovy činil 2,6 ks (p < 0,05), živě narozených také 2,6 ks (p < 0,05) a dochovaných selat 2,2 ks (p < 0,05). Byl sledován také vliv parity. V chovu A byl nárůst mezi 1. a 2. vrhem počtu všech narozených selat 2,4 ks (p < 0,05), počtu živě narozených 2,2 ks (p < 0,05) a počtu dochovaných 1,5 ks (p < 0,05). Mezidobí dosahovalo v chovu A 149,3 (+/- 0,78) dní v roce 2019 a 151,2 (+/- 0,79 dní) v roce 2020. Chov B 161,8 (+/- 0,85) dní v roce 2019 a 159,4 (+/- 0,93) dní v roce 2020. Počet struků byl sledován celkem u 6584 ks prasniček v chovu A a u 4210 ks prasniček v chovu B. CPS 16 dosáhlo 12,8 % prasniček v chovu A a 18,2 % prasniček v chovu B. Produkční vlastnosti byly hodnoceny na 304 prasničkách (chov A) a 394 prasničkách (chov B). V roce 2019 byl přírůstek od narození v chovu A vyšší o 23,1 g (p < 0,05) a přírůstek v testu byl v chovu A vyšší o 36,5 g než v chovu B. V roce 2020 byl přírůstek od narození 616,3 g v chovu A a 597,8 g v chovu B (p < 0,05), přírůstek v testu byl v chovu A 985,7 g a v chovu B 939,2 g (p < 0,05). V roce 2019 byla v chovu B průměrná výška hřbetního tuku 6,5 mm, oproti průměrné VHT 6,9 mm v roce 2020 (p < 0,05). V chovu B byl průměrný podíl svaloviny 59,4 % v roce 2019 a 58,5 % v roce 2020 (p < 0,05).cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectprůměrný denní přírůstekcze
dc.subjectživě narozená selatacze
dc.subjectmezidobícze
dc.subjectpodíl svalovinycze
dc.subjectčeské bílé ušlechtilécze
dc.subjectaverage daily gaineng
dc.subjectlive-born pigletseng
dc.subjectfarrowing intervaleng
dc.subjectlean meat contenteng
dc.subjectCzech Large Whiteeng
dc.titleAnalýza reprodukčních a produkčních vlastností ve dvou vybraných chovech prasatcze
dc.title.alternativeAnalysis of reproductive and productive performance at two pig farmseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag60988
dc.description.abstract-translatedThe aim of the diploma thesis was to analyse reproductive and productive performance of sows at two sow farms evaluated 432 litters at farm A and 321 litters at farm B. Better reproduction results were achieved at farm A. In 2019 the difference between farm A and Farm B was 2.3 pcs in number of all born piglets (16.3, resp. 14.0 pcs; p < 0.05), 2.5 pcs in live-born piglets (14.7, resp. 12.2 pcs; p < 0.05) and 1.7 pcs in weaned piglets (12.9, resp. 11.2 pcs; p < 0.05). In 2020, the difference between farm A and farm B was in the number of all born piglets 2.6 pieces (17.2, resp. 14.6 pcs; p < 0.05), live-born piglets also 2.6 pcs (14.2 resp. 12.0 pcs; p < 0.05). The farrowing interval was 149,3 days in 2019 and 151,2 days in 2020 at farm A. The farrowing interval was 161,8 days in 2019 and 159,4 days in 2020 at farm B. The number of teats was monitored at 6 584 sows at farm A and 4 210 of sows at farm B. The total number of 16 teats was at 12.8% sows at farm A and 18.2% of sows at farm B. Productive performance in the field test was evaluated at 304 gilts (farm A) and in 394 gilts (farm B). In 2019, the average daily gain in field test at farm A was 36.5 g higher than at farm B (998.1, resp. 961.6 g; p < 0.05). In 2020, the average daily gain in field test at farm A was 46.5 g higher than at farm B (985.7, resp. 939.2 g; p < 0.05).In 2019, the average backfat thickness at farm A was 0.1 mm higher than at farm B (6.6, resp. 6.5 mm). In 2020, the average backfat thickness at farm A was 0.1 mm lower than at farm B (6.8, resp. 6.9 mm). In 2019, the lean meat content at farm A was 0.3% lower than at farm B (59.1, resp. 59.4%; p < 0,5). In 2020, the lean meat contentat farm A and at farm B was the same 58,5%.eng
dc.date.accepted2022-06-08
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam