Jan Josef Božan: Slaviček rájský (1719), písňový repertoár barokního kancionálu - Tröstl, Michael (Jihočeská univerzita, 2010)
Anotace Jan Josef Božan: Slavíček rájský (1719), písňový repertoár barokního kancionálu Tématem této práce je hudební stránka velkého barokního kancionálu sestaveného J. J. Božanem a vydaného v Hradci Králové v roce 1719. Kancionál obsahuje více než 800 písní. Tato práce odhaluje zdroje nápěvů a jejich vícehlasých úprav. Vyrovnává se s fenoménem systému nápěvných odkazů a statisticky zpracovává a hodnotí rozsah zapsaného a odkazovaného melodického materiálu.
Jan Josef Božan: Slaviček rájský (1719), a song-repertory of a baroque songbook