Sociální opora jako významný protektivní faktor zvládání traumatických situací - Šole, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem "Sociální opora jako významný protektivní faktor zvládání traumatických situací". Cílem práce je prozkoumat a popsat, jakého významu může sociální opora nabývat pro jedince při zvládání traumatizujících událostí. V teoretické části jsou definovány základní pojmy tématu s důrazem na definice, pojetí, zdroje, funkce, rozsah a úrovně sociální opory. Dále jsou popsány základní typy životních traumat a krizí a mechanismy jejich zvládání s pomocí sociální opory. Praktická část v souladu s cílem zkoumá možnosti a způsoby využití sociální opory jednotlivcem pro zvládání traumatické situace. Průzkum byl prováděn dotazováním v podobě hloubkových rozhovorů. Výzkumným souborem jsou osoby, které zažily traumatizující událost či prošly životní krizí.
Social support as a significant protective factor in coping with traumatic situations in person´s life
Keywords: životní krize; trauma; náročná životní situace; sociální opora; sociální síť; rodina; pomoc; life crisis; trauma; difficult life situation; social support; social network; family; help