Motivace výběru povolání zdravotnického záchranáře - Petrů, Michal (Jihočeská univerzita, 2010)
Pojem motivace vyjadřuje skutečnost, že v lidské psychice působí specifické, ne vždy vědomé či uvědomované vnitřní hybné síly. Hollandova profesní typologie osobnosti obsahuje šest základních typů: praktický, zkoumající, umělecký, sociální, podnikavý, tradiční. Cílem této práce bylo nalézt a zhodnotit motivační faktory výběru povolání zdravotnických záchranářů a nastínit hypotézy, které by bylo možno pak ověřit v případném navazujícím výzkumu. Prostředkem pro získání dat k výzkumu byla kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumu mezi studenty oboru Zdravotnický záchranář na vyšší odborné škole a vysoké škole a dále pak jako podpůrný materiál výzkum mezi českými a skotskými profesionály z řad ZZS. Hlavním motivačním faktorem studentů pro výběr povolání zdravotnického záchranáře je jejich zájem o daný obor, v některých případech pak ještě podpořený přítomností zdravotníka v rodině. Práci v oboru se chce po ukončení studia věnovat přes 80% respondentů. Nejvíce oblíbenou pozicí je zdravotnický záchranář, nejméně pak dispečer zdravotnického operačního střediska. Překvapivým zjištěním výzkumu je, že u žen-respondentek jsou pracovní pozice spojené s řízením motorového vozidla poměrně oblíbené. V souladu se současnou odbornou literaturou, jsou nejčastějšími kariérními typy mezi profesionály i studenty - typ praktický a sociální. Přínos této práce shledávám v možnosti využití poznatků v dalším výzkumu této problematiky (preference pracovních pozic, kariérní typy). Dále pak v možnosti uvedení dílčích poznatků výzkumu do personalistické praxe a oblasti řízení lidských zdrojů v rámci ZZS. Jedná se hlavně o aktivní vyhledávání zkoumajících a tradičních kariérních typů mezi pracovníky a jejich následné využití pro pedagogickou respektive administrativní práci. Zatraktivnění pracovní pozice dispečera zdravotnického operačního střediska je dalším podnětem pro praktické využití případně rozšíření tohoto výzkumu.
Motivation of choosing a career as a paramedic
Keywords: Kariérní typ; Motivace; Psychologie práce; Profesní poradenství; Zdravotnický záchranář; Zdravotnická záchranná služba; Career type; Motivation; Psychology of work; Career consultancy; Emergency medical technician; Emergency medical service