Obraz šlechtice devatenáctého století v soudobém tisku. Světozor a Zlatá Praha - Luxíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
V mé diplomové práci jsem se věnovala obrazu šlechty v tisku devatenáctého století. Tisk byl nejdůležitějším médiem, jehož prostřednictvím byla společnost ovlivňována a formována. Rozhodla jsem se tedy zkoumat obraz šlechty v periodikách devatenáctého století a na základě toho vysledovat, jaký stereotyp tyto tiskoviny čtenářům předkládaly. Dala jsem si za úkol zjistit, jakým způsobem se v tisku na šlechtu nahlíželo a kolik jí bylo dáváno prostoru. Sledovaným materiálem se mi stala dvě periodika, která byla určena široké veřejnosti, tedy Světozor a Zlatá Praha. Oba tyto časopisy vycházely takřka čtyřicet let a plynule přešly ze století devatenáctého do století dvacátého. Jejich publikem byla většinová měšťanská společnost, která získávala v liberalizující se společnosti stále více prostoru právě na úkor dřívějších šlechtických elit. Jednu kapitolu jsem věnovala Světozoru a následně Zlaté Praze. Poté jsem se zaměřila na to, v jaké roli je šlechtic nejčastěji chválen a veleben a jaký šlechtický rod je čtenářům nejčastěji dáván za vzor. Snažila jsem se zobrazit oficiálně prezentované názory na šlechtu či šlechtictví v tomto specifickém úseku dějin. Analýzou dobových periodik je však druhotně vytvořen i celkový obraz tehdejší společnosti a názorů oficiálně prezentovaných médii.
Reflection of nobility in the press of the 19th century. Světozor a Zlatá Praha