Funkce adipokinetických hormonů v metabolismu hmyzích lipidů - Bártů, Iva (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato disertační práce shrnuje vliv adipokinetických hormonů (AKH) na spektrum mobilizovaných lipidů u modelových druhů Locusta migratoria a Pyrrhocoris apterus. Její výsledky přispívají k řešení problematiky, proč mají některé druhy hmyzu více než jeden AKH. Mobilizace jednotlivých diacylglycerolů a mastných kyselin z tukového tělesa není uniformní a je zde pozorována určitá specificita jednotlivých AKH. Práce studuje také vztah AKH k lipidovému metabolismu ve stresové situaci vyvolané působením insekticidu. Koaplikace AKH a insekticidu zesiluje účinek daného insekticidu.
A role of adipokinetic hormones in insect lipid metabolism
Keywords: hmyz; AKH; lipidy; metabolismus; insekticid; insect; AKH; lipid; metabolism; insecticide