Rituály dnů - Kulíková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato prakticky zaměřená diplomová práce sestává z malířského cyklu pěti obrazů. Jedná se o malby akrylovými barvami velkých formátů. Formálně a obsahově jde o figurální vyjádření důležitosti osobních, všedních rituálů ve vztahu dvou osob. Doprovodná teoretická část je zaměřena na východiska k části praktické. Objasňuje problematiku rituálu, ritualizovaného chování a intimity a zahrnuje také kapitolu pojednávající o všednodennosti ve výtvarném umění, konkrétně malířství.
Rituals of Days
Keywords: rituál; ritualizované chování; intimita; všednodennost; malba; ritual; ritualised behaviour; intimacy; everydayness; painting