Vliv ekologického a konvenčního systému pěstování brambor (Solanum tuberosum L.)na obsah bílkovin v hlízách - Míčka, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce sledovala vliv ekologického a konvenčního způsobu pěstování brambor (Solanum tuberosum L.) na obsah bílkovin v hlízách. Bramborová bílkovina, která tvoří z celkového obsahu dusíkatých látek v hlízách brambor 1/3 až 1/2, patří mezi nejhodnotnější bílkoviny rostlinného původu a její vysoká hodnota je dána významným obsahem esenciálních aminokyselin. Významnou skupinou bílkovin brambor je patatin nebo také patatinový komplex, který je považován za hlavní zásobní bílkovinu a má řadu fyziologických funkcí důležitých z hlediska antioxidační aktivity a obranného systému proti patogenním organismům. Cílem praktické části práce bylo stanovení obsahu hrubých bílkovin, obsahu čistých bílkovin a zastoupení patatinových bílkovin v celkových bílkovinách hlíz brambor u 5 odrůd brambor, ve 2 ročníkových opakováních v ekologickém a konvenčním způsobu pěstování a statistické vyhodnocení a porovnání jednotlivých dat. Bylo zjištěno, že obsah sušiny v hlízách brambor byl významně ovlivněn ročníkem a stanovištěm. Obsah hrubých bílkovin v hlízách brambor byl významně ovlivněn ročníkem , způsobem pěstování a odrůdou. U hlíz brambor z konvenčního způsobu pěstování byl obsah hrubých bílkovin v sušině 9,93 % a u hlíz z ekologického systému pěstování 9,16 %. Obsah čistých bílkovin byl významně ovlivněn odrůdou. Vliv způsobu pěstování na obsah čistých bílkovin v hlízách brambor nebyl statisticky významný, ale tendence mírně vyššího obsahu čistých bílkovin byla pozorována u hlíz brambor z konvenčního způsobu pěstování (4,23 %) oproti hlízám brambor z ekologického způsobu pěstování (3,86 %). Zastoupení čistých bílkovin v obsahu celkových dusíkatých látek bylo významně ovlivněno ročníkem a odrůdou. U všech odrůd a variant byl detekován patatinový komplex v oblasti s molekulovou hmotností kolem 40-45 kDa. Vyšší počet patatinových izoforem (se spíše fyziologickou funkcí) byl sledován u hlíz brambor z ekologického způsobu pěstování.
Effect of organic and conventional potato (Solanum tuberosum L.) farming on selected characteristics of potato tuber proteins
Keywords: brambory; dusíkaté látky; bílkoviny; patatin; ekologické pěstování; konvenční pěstování; potatoes; nitrogen compounds; proteins; patatin; organic crop management; conventional crop management