Proměny školních knihoven gymnázií Cheb (1854-1942) a Pelhřimov (1871-1942) - Vetráková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce "Proměny školních knihoven gymnázií Cheb (1854-1942) a Pelhřimov (1871-1942)" si klade za cíl představit především tematické rozbory profesorských a žákovských knihoven gymnázií Cheb a Pelhřimov. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. První z nich obsahuje kritiku použitých pramenů a literatury. Druhá kapitola se věnuje dějinám chebského gymnázia. O historii gymnázia v Pelhřimově pojednává třetí kapitola. Následující část podává informace o vývoji školních knihoven a jejich podchycení v zákonech týkajících se školství v období let 1848-1939. Jádrem práce se staly především čtvrtá a pátá kapitola, které obsahují rozbory profesorských a žákovských knihoven gymnázií Cheb a Pelhřimov, a to nejen po stránce tematické, časové, jazykové, ale také z pohledu získávání nebo dochování knih. V závěru jsou shrnuty všechny poznatky.
Changes in the School Libraries of the Cheb (1854-1942) and Pelhřimov (1871-1942) Secondary Schools
Keywords: Pelhřimov; Cheb; knihovna; gymnázium; kniha; Pelhřimov; Cheb; Library; Secondary School; book