Psychologické aspekty náhradní rodinné péče - Želinová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2021)
Tématem práce jsou psychologické aspekty náhradní rodinné péče. Cílem práce je definovat psychologické aspekty u dětí v náhradní rodinné péči, dopady adopce a pěstounské péče na děti, ale také na pěstouny, osvojitele. Práce popisuje základní rozdíly mezi osvojením a pěstounskou péčí. Zabývá se motivací žadatelů o náhradní rodinnou péči a poukazuje na rozdíl v postavení osvojitele a pěstouna. Jsou popsány psychické potřeby dítěte a možné dopady psychického strádání, jako je deprivace. Dalším aspektem je citová vazba a její případné poruchy a možnosti nápravy. Práce poukazuje na poruchy chování, jako nápadnosti v chování, se kterými se v rámci NRP mohou zájemci u dětí setkat, a možnosti, jak s těmito poruchami pracovat. Práce také poukazuje na adaptaci dítěte v náhradní rodině, která je ovlivněna minulou zkušeností. Práce obsahuje téma minulosti dítěte a důležitost práce s ní, jako důležitý aspekt pro budování identity dítěte.
Psychological aspects of the substitute family care
Keywords: náhradní rodinná péče; biologická rodina; ohrožené dítě; psychické potřeby; citová vazba; psychická deprivace; poruchy chování; adaptace; identita; vztah; substitute family care; biological family; endangered child; psychological needs; emotional attachment; psychological deprivation; behavioral disorders; adaptation; identity; relationship