Regulace a harmonizace účetnictví, vývojové trendy - Krejčí, Šárka (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato práce je zaměřena především na regulaci a harmonizaci účetnictví, neboť se jedná o téma, jehož význam a potřeba neustále stoupá. Postupným sbližováním národních ekonomik a účetních systémů se uživatelé účetních informací neustále prolínají mezi národními systémy, proto je důležité účetnictví harmonizovat a regulovat, aby bylo mezinárodně srovnatelné a poskytovalo ucelenější pohled na účetnictví jednotlivých států i podniků. Regulace účetnictví v rámci jednoho státu má velmi dlouhou historii, zatímco regulace na mezinárodní úrovni je poměrně mladší, neboť trend požadování srovnatelných informací se začal objevovat až v minulém století. Práce je soustředěna na zanalyzování historického a současného vývoje regulace účetnictví v České republice včetně mezinárodní regulace, která se odehrává prostřednictvím Mezinárodních účetních standardů, jejichž použití je zavázáno ve směrnicích Evropské Unie. Porovnání dvou států v jakékoliv oblasti je vždy obtížné, neboť se předpokládá jejich propojení. Může se jednat o spojení historické, ekonomické nebo legislativní. Česká republika je s Velkou Británií spojena především členstvím v Evropské Unii a dalších organizacích. Nelze konstatovat, který celek je vhodnější pro vedení účetnictví, neboť každý má svá specifika.
Regulation and Harmonization of Accounting - Development of Trends
Keywords: regulace a harmonizace účetnictví; IFRS; regulation and harmonization of accounting; IFRS