Feministická teologie - Bohuslavová, Michala (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této bakalářské práce je popsat charakteristické rysy feministické teologie a představit nejpodstatnější témata jejího bádání. První z kapitol pojednává o dějinném vývoji feministické teologie. Tato kapitola seznamuje čtenáře s klíčovými otázkami týkajícími se postavení žen ve společenském i církevním životě, které byly aktivně řešeny zejména během 19. a 20. století. Druhá kapitola této práce obsahuje charakteristiku základních principů feministické teologie. Každodenní lidská zkušenost, otevřený dialog a vzájemnost tvoří v tomto kontextu základ veškeré teologické reflexe. Uvedeny jsou také příklady výkladů vybraných biblických pasáží, které považují feministické teoložky za problematické. V závěru práce se pak ještě zabývám některými feministickými metaforami Boha Otce.
Feminist theology
Keywords: feministická teologie; feminismus; teologie; dialog; zkušenost; metafora Bůh Otec; feminist theology; feminism; theology; dialogue; experience; metaphor of God the Father