Analýza stáda masného skotu - Brůha, Karel (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit úroveň užitkovosti u plemenic masného skotu plemene Aberdeen Angus chovaného v LFA oblasti v jižních Čechách. Hodnocení bylo provedeno na farmě pana Lepši v období let 2010 a 2011. Do hodnocení bylo vybráno 74 plemenic základního stáda a 108 čistokrevných telat narozených v tomto období. U plemenic byl zjišťován datum narození, počet porodů, věk při prvním otelení a průměrná délka mezidobí a u telat datum narození, živá hmotnost při narození a hmotnost ve 120 a 210 dnech věku. Dále byly vypočítány průměrné denní přírůstky v období od narození do 120 dní věku, od 120 do 210 dnů a od narození do 210 dnů. Soubor telat byl následně rozdělen podle několika kritérií. Nejprve podle roku narození, dále podle pohlaví a roku narození, měsíce narození a podle pořadí otelení matky. U těchto souborů bylo provedeno statistické zpracování dat pomocí programu Microsoft Excel. U sledovaných ukazatelů byly vypočteny základní statistické charakteristiky a rozdíly mezi jednotlivými skupinami byly ověřeny jednofaktorovou analýzou rozptylu (F?test) a párovými t?testy na odpovídajících hladinách významnosti. Základní stádo plemenic bylo hodnoceno podle věku a podle počtu porodů. Ve stádě, ve kterém se nachází krávy i s 15 porody jsou v největším počtu zastoupeny krávy s jedním (23 %) nebo dvěma (17,6 %) porody. Plemenice dosahovaly při prvním otelení průměrného věku 813 dnů a průměrná délka mezidobí činila 393 dnů. Průměrné živé hmotnosti telat bez rozdílu pohlaví dosahovaly při narození hodnot 33,72 kg v r. 2010, 33,31 kg v r. 2011, ve 120 dnech věku činila průměrná živá hmotnost 207, 95 kg v r. 2010, 202,94 kg v r. 2011 a ve 210 dnech vážila telata průměrně 309,61 kg v r. 2010 a v r. 2011 306,09 kg. Od narození do 120 dnů dosáhla telata průměrných denních přírůstků 1451 g v r. 2010, v r. 2011 1413 g, v rozmezí 120 až 210 dní byl průměrný denní přírůstek 1413g v r. 2010, v r. 2011 1169 g a v období od narození do 210 dnů věku to bylo 1314 g v r. 2010 a 1299 g v r. 2011. Při ekonomickém zhodnocení chovu, kdy byly porovnány příjmy (včetně dotací) a výdaje v jednotlivých letech, bylo zjištěno, že chov je mírně ziskový a z toho vyplývá, že bez dotací, které tvoří významnou část příjmů, by byl tento chov těžko realizovatelný.
Analysis of beef cattle herd
Keywords: skot; masný skot; Aberdeen Angus; průměrný denní přírůstek; cattle; beef catle; Aberdeen Angus; average daily gain