Rentgenová vyšetření indikovaná na Poliklinice Strakonice s.r.o. v závislosti na věku - Brauerová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se v teoretické části zabývá rentgenovým zářením, rentgenovými vyšetřeními u dětí a seniorů, radiační ochranou, lékařským ozářením a žádostí o provedení vyšetření. V praktické části pak rentgenovými vyšetřeními zhotovenými na Poliklinice Strakonice s.r.o. v letech 2010 - 2014 a náležitostmi žádosti o vyšetření vystavenými v roce 2014. Stanovila jsem si dva cíle a to: Analyzovat rozdíly v rentgenové indikaci mezi jednotlivými lékaři v závislosti na jejich odbornosti a na věkovém rozložení pacientů. Analyzovat administrativní náležitosti týkající se zpracování žádanek na rentgenové vyšetření. K dosažení cílů jsem provedla analýzu a následné zpracování dat týkajících se věkového rozložení pacientů a náležitostí žádanek na rentgenové vyšetření za časové období pěti let 2010 2014. Zpracovala jsem statistická šetření vytvořená na Poliklinice Strakonice s.r.o. a údaje z provozních deníků a žádanek. Získaná data jsem uspořádala do grafů. Dále byly v této práci definovány dvě výzkumné otázky: 1.Indikují podstatnou většinu RTG vyšetření praktičtí lékaři pro dospělé? 2.Patří mezi nejčastější obsahové nedostatky v náležitostech rentgenových žádanek chybějící epikríza a údaj o váze a výšce pacienta? Na první výzkumnou otázku se dá odpovědět záporně a na druhou kladně. Závěrem lze říci, že rentgenové vyšetření se těší stále velké oblibě mezi zobrazovacími metodami díky své jednoduchosti a dostupnosti. Nicméně je důležité jej správně indikovat a dbát na správnou úroveň radiační ochrany, a to především u dětských pacientů.
X-ray examination indicated at the Health Center Strakonice Ltd. depending on age
Keywords: rentgenové záření; rentgenové vyšetření; radiační ochrana; lékařské ozáření; žádost o provedení vyšetření; X-rays; radiological examination; radiation protection; medical radiation; request for examination