CHARAKTER MIGRACE OBYVATEL V JIŽNÍCH ČECHÁCH - Hřivnáč, Radek (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá obecným charakterem vnitřní a vnější migrace na území Jihočeského kraje. Jedním z důležitých částí práce je vyčlenění a stanovení migračních regionů Jihočeského kraje a jejich porovnání s migračními regiony podle J. Čekala a administrativními jednotkami SO ORP. Práce také nastiňuje geografickou charakteristikou Jihočeského kraje a jeho historický vývoj osídlení a migrace. Stěžejní částí diplomové práce je analýza migrace na území kraje za pomocí migračních ukazatelů. Jihočeský kraj je za období 1991 - 2015 ziskový region, příliv nových obyvatel zaznamenalo především okolí Českých Budějovic a regiony větších okresních měst. Práce se také zaměřuje na kontraurbanizační proudy migrace na vybraném migračním regionu Český Krumlov, kde se migrační atraktivita z velkých měst nepotvrdila. Výsledky práce jsou zdokumentovány za pomoci kartografických, grafických a tabulkových výstupů, které umožňují lepší interpretaci vyzkoumaných dat.
Characteristics of population migration in South Bohemia
Keywords: migrace; Jihočeský kraj; migrační regiony; migrační toky; kategorizace migračních regionů; kontraurbanizace; migration; region of South Bohemia; migration regions; balance of migration; migration flows; categorization of migration regions; counterurbanisation