Komparativní analýza českého a španělského soudnictví - Procházková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce pojednává o soudním systému Španělského království a České republiky a vytváří komparativní analýzu těchto dvou soudních systémů. Vytvoření komparativní analýzy je jedním z hlavních cílů této práce. Španělské soudnictví je rozebíráno podrobněji než české. V úvodu je pojednáno o historii soudnictví. Práce navazuje současnou platnou právní úpravou a zaměřuje se zejména na ústavní úpravu a právní úpravu organických zákonů. Významnou část představuje kapitola týkající se základních principů, protože dokresluje strukturu a fungování soudního systému. Stěžejní část tvoří popis struktury a fungování soudnictví Španělska a České republiky a jejich následné porovnání. Samostatná kapitola je věnována problematice funkce soudců, českých přísedících a španělských porotních soudců. Práce obsahuje resumé ve španělštině a dvojjazyčný glosář.
A Comparative Analysis of the Czech and Spanish Justice
Keywords: soudní systém; soud; soudce; judiciary; court; judge