Genitivní řetězce v mluvených a psaných korpusech (na materiálu korpusů ORAL2013 a SYN2015) - Strašilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zaměří na jazykové konstrukce tvořené řetězením substantiv v genitivu. Tento jev je zmiňován především v souvislosti se stylovou charakteristikou psaných textů, a to publicistických, administrativních a odborných. Jako prostředek kondenzace sdělení bývá hodnocen spíše negativně, protože ztěžuje porozumění. Předpokládáme proto, že v mluvených textech se tyto struktury vyskytnou méně než v textech psaných (nejen kvůli porozumění, ale i kognitivně obtížnějšímu zpracování). Tuto domněnku ověříme na datech, která obsahuje korpus mluveného jazyka ORAL2013, a výsledky konfrontujeme s texty z korpusu psaného jazyka SYN2015. Zároveň nás bude zajímat, jaká slova po stránce sémantické tyto genitivní konstrukce tvoří nejčastěji.
Genitive chains in spoken and written corpora (based on the material of the corpora ORAL2013 and SYN2015)
Keywords: genitiv; genitivní řetězec; Český národní korpus; SYN2015; ORAL2013; genitive; genitive chain; Czech national corpus; SYN2015; ORAL2013