Hotel Vyšehrad v Českém Krumlově v souvislostech československé poválečné architektury - Jandová, Eva (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce je objekt bývalého Hotelu Vyšehrad v Českém Krumlově. Jedná se o stavbu z šedesátých let dvacátého století architekta Josefa Opatřila. Stavba je představena v kontextu "zlatých šedesátých let" v Československu. Je zdůrazněna funkce stavby a zachyceno její původní uspořádání a vybavení, díky dobovým fotografiím. Objekt je celistvě popsán, včetně zajímavých detailů původně se nacházejících v interiéru. Ačkoli byla stavba silně podmíněna daným staveništěm, užívala inovativní principy nadregionálního charakteru s čistými funkcionalistickými rysy. Zmíněna je také práce architekta Josefa Opatřila s akcentem na konkrétní dva jím navržené hotelové objekty. V neposlední řadě je Hotel Vyšehrad sledován v měřítku obdobných vznikajících staveb v Československu po druhé světové válce.
Hotel Vyšehrad in Český Krumlov in the context of the Czechoslovak post-war architecture
Keywords: hotel Vyšehrad; Český Krumlov; 60. léta; poválečná architektura; architekt Josef Opatřil; Hotel Vyšehrad; Český Krumlov; golden sixties; post-war architecture; Josef Opatřil