Úřad práce a jeho role při podpoře začínajících podnikatelů z řad nezaměstnaných. - Krátká, Dominika (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce na téma ‚qÚřad práce a jeho role při podpoře začínajících podnikatelů z řad nezaměstnaných'' mapuje problematiku podnikání v souvislosti s dotacemi poskytovanými úřady práce. V teoretické části se zabývá vydefinováním hlavních pojmů, legislativním rámcem, politikou zaměstnanosti, oblastí týkajících se vzniku podnikání a zmiňuji se v ní i o programu ‚qPodnikání bez překážek a zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Práce zaujímá v životě člověka nezastupitelné postavení. Je důležitou podmínkou jeho důstojné existence, přináší mu materiální prospěch, ale současně mu dává pocit seberealizace a společenské užitečnosti. Práce je určující pro ekonomický a sociální status jedinců, rodin a v podstatě také pro stabilitu a prosperitu celé společnosti. Skutečnou hodnotu práce člověk obvykle pozná, až když ji ztratí Nezaměstnanost jako důsledek fungování trhu práce je nesporně jedním z nejdůležitějších problémů současného světa. Jednou z možností ke snížení nezaměstnanosti je zvýšení počtu pracovních míst pro uchazeče o zaměstnání, kterým nelze zajistit jiným způsobem pracovní umístění a to zahájením samostatně výdělečné činnosti uchazečem. Na realizaci vybraných podnikatelských záměrů mohou úřady práce poskytnout finanční příspěvek k částečné úhradě některých nákladů nezbytných pro zahájení samostatné výdělečné činnosti. Cílem diplomové práce je zmapování problematiky podpory poskytované začínajícím podnikatelům ze strany úřady práce, kteří získali dotaci od Úřadu práce v Českých Budějovicích. V rámci kvantitativního výzkumu byla použita metoda dotazování (technika dotazníku). Dále byla využita metoda analýzy dokumentů ( technika sekundární analýzy dat). Diplomová práce na téma ‚qÚřad práce a jeho role při podpoře začínajících podnikatelů z řad nezaměstnaných'' se snaží zjistit efektivnost poskytování dotací z úřadu práce a podat informace potenciálním začínajícím podnikatelů i široké veřejnosti o podmínkách a možnostech, které souvisí se začátkem podnikatelské činnosti.
Work office and their role in support of incipient businessman from unemployed people.
Keywords: Úřad práce; podnikatel; podnikání; nezaměstnaný; Aktivní politika zaměstnanosti; Job Center; enterpreneur; business enterprise; unemployed; Active labour policy