Dlouhodobý majetek z pohledu české účetní legislativy a IFRS - Štemberková, Sandra (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá porovnáním dlouhodobého majetku z pohledu české účetní legislativy a Mezinárodních standardů účetního výkaznictví. Práce je rozdělena na dvě hlavní oblasti, a to na část teoretickou a na část praktickou. Teoretická část diplomové práce obsahuje teoretické informace týkající se problematiky dlouhodobého majetku. Nejdříve je dlouhodobý majetek charakterizován, dále jsou popsány způsoby jeho pořízení, oceňování, odpisování a vyřazení z pohledu české účetní legislativy. Podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví je dlouhodobý majetek popsán ve dvou hlavních standardech, které se problematikou dlouhodobého majetku zabývají. Cílem teoretické části je analýza rozdílů mezi českou účetní legislativou (ČÚL) a Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS) v oblasti dlouhodobého majetku. V této části diplomové práce budou nalezeny a popsány hlavní rozdíly mezi těmito dvěma účetními systémy. Cílem praktické části je aplikace rozdílů ČÚL a IFRS na konkrétním subjektu. Teoretické poznatky budou aplikovány na konkrétních příkladech, kde bude uvedeno, jak účetní transakce ovlivní výsledek hospodaření a rozvahu, a to jak z pohledu české účetní legislativy, tak z pohledu Mezinárodních standardů účetního výkaznictví.
Fixed assets in terms of Czech accounting legislation and IFRS
Keywords: Dlouhodobý majetek; Česká účetní legislativa; Mezinárodní účetní standardy; Mezinárodní standardy účetního výkaznictví; Rozvaha; Výsledek hospodaření; Long-term assets; Czech Accounting Legislation; International accounting standards; International Financial Reporting Standards; Balance sheet; Profit