Benchmarking jako nástroj komparativní analýzy - Odlerová, Beáta (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá mezipodnikovou komparací na základě vícekriteriálního rozhodování. Uvádí příklady pravidelného rankingového hodnocení firem, zejména finančního sektoru v českých odborných periodikách. Hlavním cílem práce bylo provedení komparace pěti společností zabývajících se výrobou mléčných výrobků. Kritéria srovnatelnosti společností jsou stejný předmět podnikání, působnost ve stejném státě a podobná velikost (z hlediska ročního obratu společnosti, počtu zaměstnanců a právní formě podnikání). Komparace je zaměřena na finanční benchmarking založený na vyhodnocování finančních ukazatelů daných společností a využití těchto výsledků pro jednotlivé metody mezipodnikové komparace (metoda součtu pořadí, metoda podílu, metoda bodovací).
Benchmarking as a tool for a comparative analysis
Keywords: benchmarking; finanční analýza; vícekriteriální rozhodování; benchmarking; financial analysis; multi-criteria decision making