Možnosti financování a pojištění firmy při expanzi na zahraniční trh - Ochotná, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
V dnešní době můžeme říci, že činnost podnikání zahrnuje cestu hledání a objevování nových příležitostí na trhu, schopnost využít nové cesty a převzít riziko, které je spojeno s možným ekonomickým úspěchem i neúspěchem. Moderní svět je světem neustálých změn a nejistot. Zvítězí ten, kdo se naučí využívat příležitosti na trhu a mnohdy i hrozby, které nejistota přináší. Hlavním cílem diplomové práce bylo analyzovat možnosti financování a pojištění vybrané firmy vstupující do mezinárodního prostředí. Dalším cílem bylo provedení analýzy trhu pojišťoven a bank a návrh nejvýhodnější možnosti pro vybraný podnik. Na základě analýzy sledované firmy byl vysloven závěr, že podnik je schopen vstoupit na zahraniční trh přímou obchodní metodou, ale nejdříve by bylo nutné, aby firma prezentovala svou produkci, ceny a informace o firmě na webových stránkách. V rámci analýzy by měla sledovaná firma jasně specifikovat svoji strategii a cíle, provést kalkulace, rozhodnout se jaké pojištění využije při vstupu na zahraniční trh. Dále by se měla rozhodnout jestli využije financování vývozu. Pokud se rozhodne pro financování vývozu, tak se rozhodnout, zda využít financování se soukromou nebo státní podporou. Na základě analýzy je pro exportní činnost firmy nevýhodnější možnost použít vývozní odběratelský úvěr nebo vývozní dodavatelský úvěr a následně pak použít pojištění úvěru poskytované státní nebo soukromou institucí. Dále by měla při vstupu na zahraniční trh využívat řadu pojištění jako například: pojištění nákladu, aut a pojištění proti nezaplacení.
The possibilities of firm financing and insurance during the international market expansion
Keywords: analýza; cíl; zahraničním trh; obchodní metoda; exportní financování; analysis; objective; foreign market; business method; export funding