Ekologická studie invazního druhu Lupinus polyphyllus - Hurtová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2010)
Druh Lupinus polyphyllus je považován za jeden z nejnebezpečnějších invazních druhů v České republice a jeho rostoucí výskyt představuje hrozbu původní biodiverzity nejen vegetace chráněných území. Byl studován vliv managementových zásahů na invadovaná společenstva na trvalých plochách založených na třech lokalitách na Šumavě. Byla sledována role fixovaného dusíku v této invazi analyzováním půdních vzorků a byl testován vliv alelopatického výluhu z L. polyphyllus na koexistující původní druhy v laboratorním experimentu.
Ecological study of invasive species Lupinus polyphyllus
Keywords: Lupinus polyphyllus; invaze; management; fixace dusíku; alelopatie; Lupinus polyphyllus; invasion; management; nitrogen fixation; allelopathy