Strategie personální práce ve vybraném podniku se zaměřením na zaměstnávání osob z volného trhu práce včetně osob zdravotně postižených, mladistvých a věkové skupiny 50 plus - Strnadová, Petra (Jihočeská univerzita, 2009)
V současné dynamické době dochází ke změnám na trhu práce. V souvislosti s měnícími se podmínkami pracovního trhu se zvyšuje nezaměstnanost, která přispívá ke vzniku současné třídy deklasovaných, bez kvalifikace a pracovních dovedností, kteří žijí mimo pracovní trh a jsou trvale závislí na systému podpor. Nezaměstnanost samozřejmě působí selektivně a postihuje především tzv. rizikové skupiny lidí, do které patří i osoby mladistvé, zdravotně postižené a věková skupina 50 plus. Problém se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením přetrvává i přes opatření přijímaná na podporu jejich zaměstnávání. I když dosavadní systém sociálního zabezpečení se podílí na zajišťování jejich základních materiálních potřeb, společenská integrace skupiny zdravotně postižených lidí závisí z velké části na širších sociálních, ekonomických a legislativních podmínkách. Zaměstnavatelé požadují od svých zaměstnanců maximální výkon, což je u skupiny lidí se zdravotním postižením s ohledem na pokles fyzických aktivit a s tím spojených zdravotních problémů nemožné. Přihlížejí ale i na věk a s ním si spojují řadu dalších faktorů, které by mohly narušit výkon člověka na pracovišti. Ať už je to zdravotní stav, pokles fyzické aktivity, nedostatečná rekvalifikace, nízké sebevědomí, horší adaptabilita na změnu a mnoho dalších, které výrazně ovlivňují příčiny nezaměstnanosti vztahující se k těmto osobám. Na druhou stranu už ale nepřihlížejí k celé řadě výhod, které tato skupina osob přináší. Jsou jimi bez pochyby životní zkušenosti, vyšší sociální inteligence, nadhled při řešení konfliktních situací, věrnost a loajálnost ze strany zaměstnanců. Aktivní programy trhu práce mohou napomoci k tomu, aby nezaměstnaní občané zůstali na trhu práce a nalezli zaměstnání. Tato pomoc může přicházet ve formě rekvalifikace, usnadňování procesu hledání zaměstnání a v širším slova smyslu podporuje růst zaměstnanosti.
Personnel Strategy in a particular company Specializec in employment of people at free labour market including disabled, teenage a 50+ Groups of potential employees.
Keywords: Aktivní politika zaměstnanosti; investiční pobídky; povinný podíl; rekvalifikace; společensky účelná pracovní místa; active employment policy; investment incentives; statutory share; retraining; socially useful jobs