Strategické řízení v organizacích poskytujících sociální služby. - Rozsárová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá tématem strategického řízení v organizacích, které poskytují sociální služby a dává si za cíl objasnit problematiku strategického řízení a plánování v organizacích zabývajících se sociální prací. Tato práce je rozdělena do několika částí, v teoretické části se zaměřuje na znalosti a informace z odborný knižních i elektronických zdrojů, je zaměřena na základy této problematiky a její přínosy, které neodmyslitelně k tomuto tématu patří. Dále teoretická práce odkrývá rozdělení sociálních služeb, historii managementu a s ní spjaté již zmíněné strategické řízení a plánování. Jsou zde také popsány strategické analýzy, které je možné provádět jak v organizacích poskytujících sociální služby, tak i v jiných odvětvích. V přiložených grafech a schématech jsou vybrané analýzy popsány. Výzkumná část této práce je rozdělena do dvou částí, jelikož i výzkum byl rozdělen a prováděn ve dvou na sebe navazujících linií a to: kvantitativní výzkum, který byl prováděn za pomoci dotazníkového šetření, které bylo realizováno v šesti krajích v České republice v organizacích poskytujících sociální služby. Tato část práce obsahuje grafy a tabulky potřebné k interpretaci výsledků z dotazníkového šetření. Druhou částí výzkumu byl kvalitativní výzkum, který byl prováděn v organizacích poskytujících sociální služby v Jihočeském kraji. Rozhovory byly vedeny s řediteli/ředitelkami daných organizací. Kvalitativní výzkum byl zpracován za pomoci programu ATLAS.ti, pro přehlednost jsou zde vytvořena schémata z tohoto programu.
Strategic management in social services organizations
Keywords: Strategický management; strategické plánování; sociální služby; organizace poskytující sociální služby; Strategic management; financial planning; Social Services; organizations providing social services