Průřezové téma mediální výchova ve výuce anglického jazyka na gymnáziích. - Smržová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá začleněním průřezového tématu mediální výchova do výuky anglického jazyka na gymnáziích. Teoretická část nejprve definuje pojem médií, posléze zasazuje mediální výchovu do českého výukového prostředí a představuje její tematické okruhy. Dále se práce věnuje vzdělávacím oblastem Rámcového vzdělávacího programu a úrovním B1 a B2 podle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky. Zabývá se také metodickým uchopením výuky mediální výchovy, výukovými zdroji a systémem schvalování doložek učebnicím anglického jazyka podle Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Praktická část se věnuje analýze učebnic anglického jazyka pro střední školy a jejich aktivitám se zaměřením na mediální výchovu. Dále praktická část práce prezentuje korpus aktivit navržených podle doporučených očekávaných výstupů průřezového tématu mediální výchova a jejich začlenění do výuky anglického jazyka na gymnáziích.
The Cross-Cutting Theme of Media Education in English Language Classes at Grammar Schools.
Keywords: průřezové téma mediální výchova; výuka anglického jazyka; učebnice; aktivity; SERR; cross-cutting theme of media education; english language teaching; textbooks; activities; CEFR