Zapojení klinického farmaceuta do managementu pádů u polymorbidního geriatrického pacienta s opakovanými pády v anamnéze - Doseděl, Martin; Malý, Josef; Vosátka, Jan; Mikolášek, Petr; Brabcová, Iva; Hajduchová, Hana; Bártlová, Sylva; Tóthová, Valérie; Vlček, Jiří (Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2018)
Pády pacientů představují významnou zátěž pro zdravotnická zařízení projevující se zejména prodloužením hospitalizace a zvýšením finančních nákladů na následnou zdravotní péči. Pád je ve většině případů výsledkem kombinace několika ovlivnitelných a neovlivnitelné rizikových faktorů. Jedním z ovlivnitelných rizikových faktorů je užívání léčiv pacientem, která jsou mnohdy neracionálně podávána ve vztahu ke zdravotnímu stavu a vzájemné kombinaci. Ve sdělení je na příkladu kazuistiky z praxe ukázán možný vliv farmakoterapie na pád pacienta a ukázána činnost klinického farmaceuta, který zapojením do multidisciplinárního týmu a svým zaměřením na rizika farmakoterapie a jejich management může přispívat ke snížení rizika pádů.
Clinical pharmacist involvement in fall management in a polymorbid geriatric patient with a history of recurrent falls
Keywords: Zapojení; klinický farmaceut; management; pády; polymorbidní geriatrický pacient; opakované pády; anamnéza; Clinical pharmacist; involvement; fall; management; polymorbid geriatric patient; history; recurrent falls