Přírodní zajímavosti Orlických hor a jejich využití v prvouce a přírodovědě - Bařinová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá zpracování přírodovědného učiva. Obsahuje návrhy dvou turistických exkurzí a jedné ukázkové hodiny. Cílem je vytvářet kladný vztah žáků k přírodě a její ochraně, a upevnit jejich znalosti z prvouky a přírodovědy, s využitím mezipředmětových vztahů. Práce je určena pro žáky 4. ročníku ZŠ se vzdělávacím programem RVP ZV, dále pro žáky 4.-8. ročníku ZŠ se vzdělávacím programem RVP ZV - příloha upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením. K vycházkám i vyučovací hodině jsou vytvořeny pracovní listy, které obsahují úkoly určené pro jednotlivé zastávky.
Natural attractions of the Eagle Hills and their using in the basic teaching and natural science
Keywords: turistické exkurze; ochrana přírody; prvouka a přírodověda; mezipředmětové vztahy; žáci ZŠ; vzdělávací program RVP ZV; lehké mentální postižení; pracovní listy; curriculum in natural science; tourist excursions; demonstration lesson; nature protection; interdisciplinar relations; pupils of primary school; educational program RVP ZV; light mental handicap; work sheets; short trips into natural surroundings