Prostituce a možnosti sociální práce v prostitučním prostředí v podmínkách České republiky - Dušková, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se soustřeďuje na analyzování praktického výkonu sociální práce v podmínkách aboličního přístupu České republiky k prostituci a je prací popisnou. Pro zhodnocení všech tří v současnosti ve světě užívaných přístupů státu k prostituci ve všech souvislostech je první část práce věnována historickému vývoji prostituce od starověku po současnost. Podrobněji jsou popsány náhledy většinové společnosti na prostituci v jednotlivých historických obdobích včetně historického přístupu katolické církve k prostituci a prostitutkám a jejich klientům jako věřícím. Druhá část práce je věnována vývoji prostituce na našem území od vzniku samostatné Československé republiky v roce 1918 po současnost. Třetí část práce se zabývá analýzou represivního, reglementačního a aboličního přístupu k prostituci především z pohledu právního a z pohledu možností vykonávání sociální práce v podmínkách těchto tří přístupů k prostituci. Čtvrtá část bakalářské práce je věnována možnostem vykonávání sociální práce v aboličním prostředí přístupu k prostituci v současné České republice. Jsou zde popsány základní přístupy a metody vykonávání sociální práce v prostitučním prostředí a stručně charakterizovány nevládní organizace, které se sociální prací v prostitučním prostředí dlouhodobě zabývají. Rovněž je popsán jeden ze specifických nástrojů, které umožňuje koordinovaný postup nevládních i mezivládních organizací a státních orgánů a organizací při poskytování sociální péče obětem organizované prostituce a obchodování s lidmi za účelem sexuálního vykořisťování.
Prostitution and job possibilites in prostitution area under Czech Republic's conditions
Keywords: prostituce; sexuální služby; přístupy k prostituci; sociální práce; historie; nevládní organizace; Prostitution; sex services; perspectives on prostitution; social work; history; non-governmental organizations