Oceňování podniku - Chalašová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2023)
Oceňování podniku je náročný a složitý proces, který zahrnuje mnoho důležitých kroků. Diplomová práce přibližuje celý proces oceňování. Teoretická část je zaměřena na základní pojmy, které se týkají oceňování a hodnoty podniku. Hlavním cílem je charakterizovat postupy a principy oceňování ve vybrané společnosti a na závěr stanovit hodnotu společnosti k určitému datu na žádost vlastníka. Aby bylo dosaženo co nejpřesnější hodnoty je provedena analýza mikroprostředí a makroprostředí, ve kterém společnost funguje. Navazuje finanční analýza, která informuje o finančním zdraví a je zpracována na základě zveřejněných výkazů. Nejdůležitějším krokem je stanovení finančního plánu na dalších 5 let, který je nezbytnou součástí pro stanovení hodnoty společnosti pomocí výnosové metody diskontu cash flow ve variantě FCFF.
Business valuation
Keywords: Oceňování; finanční analýza; finanční plán; výnosové metody; účetní hodnota; Business valuation; financial analysis; financial plan; income methods; book value