Komunikace sestry u pacienta podstupujícího kolonoskopii - Němečková, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem této práce bylo zmapovat problematiku komunikace sestry z pohledu pacienta podstupujícího kolonoskopii. Na základě tohoto cíle byly stanoveny tři výzkumné otázky, které měly následující znění: Jakou komunikaci očekávají pacienti před kolonoskopií?; Jak pacienti, kteří podstoupili kolonoskopii, hodnotí komunikaci sestry?; Jaké pocity prožívají pacienti v souvislosti s kolonoskopií? Pro zpracování empirické části této práce byla zvolena metodika kvalitativního výzkumného šetření, které bylo uskutečněno technikou polostrukturovaného rozhovoru s pacienty, kteří podstoupili kolonoskopii. Výzkumný soubor se skládal z devíti pacientů, kteří zmíněné vyšetření podstoupili buď ambulantně, nebo při hospitalizaci na lůžkové části oddělení. Vlastní rozhovor byl veden na základě osmnácti předem připravených otázek, které byly v některých případech obohaceny o doplňující otázky, vhodně rozvíjející zkoumanou problematiku. Všechny rozhovory byly zaznamenány pomocí audio záznamu, očištěny od vycpávkových slov a přepsány. Následně byly zpracovány metodou otevřeného kódování technikou "tužka papír". Získané výsledky jsou prezentovány v podobě kategorií a podkategorií. První kategorie je zaměřena na očekávání pacienta a je členěna na tři podkategorie, v nichž jsou zaznamenána očekávání informantů vzhledem k informacím, komunikaci i přístupu zdravotnického personálu. Druhá kategorie se věnuje informacím spojeným s kolonoskopií. Ve třetí kategorii jsou zaznamenány pocity prožívané v souvislosti s kolonoskopií a tato kategorie je dále členěna do čtyř podkategorií. Poslední, tedy čtvrtou kategorií, je komunikace sestry z pohledu pacienta, která obsahuje dvě podkategorie. Výsledky výzkumného šetření odhalily odlišnosti v očekávání pacientů ve vztahu ke komunikaci sestry. Dále byly odhaleny pocity, jež informanti vnímali před, v průběhu a po absolvování tohoto vyšetření. Dle získaných informací pociťovali informanti nejčastěji strach z bolesti a průběhu vyšetření. S komunikací sester byly ve větší míře spokojeni. Tato bakalářská práce poskytuje náhled na problematiku komunikace sestry u pacienta podstupujícího kolonoskopii, její nedostatky, ale také kladné stránky. Na celou problematiku je zde nahlíženo ze subjektivního pohledu pacientů a jejich potřeb, díky čemuž mohou být výsledky práce užitečné jak zdravotníkům, tak laikům.
Communication of nurse with patient in connection with colonoscopy
Keywords: kolonoskopie; pacient; sestra; komunikace; přístup sestry; očekávání pacienta; colonoscopy; patient; nurse; communication; nurse attitude; patient expectations