Primární organická hmota a humus a jejich biodegradabilita. - Kahuda, Václav (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato bakalářská práce se věnuje pojmu biodegradabilita v souvislosti s jedinými dvěma složkami půdní organické hmoty, primární organickou půdní hmotou a humusem. Úvodem byly rozebrány tyto jednotlivé termíny zejména pro vyjasnění obvyklých názvoslovných nepřesností a poté byla pojednána nová koncepce dvousložkového třídění půdní organické hmoty. Za pomoci výsledků rozborů vzorků, provedených v laboratoři, byly porovnány výsledky původního postupu s výsledky nové metody hodnocení půdní organické hmoty na základě reakčně - kinetického hodnocení oxidace organické části půdního vzorku podle teorie prof. Ladislava Koláře. Cílem této práce bylo přispět k postupu hodnocení kvality i kvantity primární (nezhumifikované) části půdní organické hmoty a potvrdit funkčnost nové metody hodnocení.
Primary organic matter and humus and their biodegradability.
Keywords: Půdní organická hmota (SOM) - humus - primární půdní organická hmota - labilní frakce - kvalita a kvantita - stupeň hydrolyzovatelnosti - oxidace - reakční rychlost.; Soil organic matter (SOM) - humus - primary soil organic matter - labile fraction - quality and quantity - degree options of hydrolysis - oxidation - reaction rate.