Činnost složek integrovaného záchranného systému při podezření na možný teroristický útok za použití biologických agens a toxinů - Maistryszinová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2007)
Možnost použití biologických zbraní se stala reálnou skutečností. Vzhledem k charakteru a organizační proměně fenoménu terorismu a událostem, které se vztahují k teroristickým útokům současnosti, se prohlubuje zájem odborníků, politiků i veřejnosti a samozřejmě také masmédií o hrozbu bioterorismu a možnost zneužití zbraní hromadného ničení. Biologický útok je záměrné použití živých mikroorganismů nebo jejich toxických produktů k vyvolávání onemocnění a smrti u lidí, zvířat a rostlin. Tato problematika je velmi široká, proto je tato práce zaměřena zejména na stručné shrnutí hlavních aspektů tohoto problému, s důrazem na připravenost integrovaného záchranného systému na mimořádnou událost, popřípadě krizovou situaci, která by mohla nastat v důsledku zneužití biologických zbraní. Metody biologického útoku a jeho hlavní charakteristiky. Veřejnost musí být lépe informována o možnostech ultrateroristických útoků a připravována na možnou reakci v případě těchto útoků. Nárůst v uvědomování by pravděpodobně významně přispěl ke snížení ztrát při použití těchto zbraní teroristy. Přípravu obyvatelstva je třeba zaměřit na otázky jaké reálné hrozby těchto teroristických útoků existují, jak identifikovat příznaky útoků s použitím zbraní hromadného ničení a jak se odpovídajícím způsobem chránit. Pro ochranu obyvatelstva je to dále řada dalších opatření, jako jsou dostatečné zásoby ochranných masek, vybavení prostředky pro dekontaminaci, připravený program pro hromadnou vakcinaci, širší a důkladnější plánování postupů při vzniku mimořádné situace, informace o pohotovostních úkrytech apod.
The units integrated rescue system activity during suspected a possible terrorist attack using biological arms and toxins
Keywords: integrovaný záchranný systém; teroristický útok; bioterorismus; zbraně hromadného ničení; biologická zbraň; biologická agens; toxiny; Integrated rescue system; terrorist attack; bioterrorism; mass destruction weapons; biological weapons; toxins