Pozitivní vliv sexu na naše zdraví - Vydrová, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této práce je osvětlit důležité pojmy, které jsou v dnešní společnosti často opomíjeny nebo podceňovány, zmapovat oblast sexuálního chování, zjistit, co všechno v našem těle pozitivně sex ovlivňuje, jaké má naše okolí návyky, jaký názor má na sex historie. Široké téma sexuality je sice lehce kontroverzní, ale o to zajímavější je, že na to, že je naší nedílnou součástí, se mu věnuje poměrně málo pozornosti na odborné úrovni. Literatura, která se zabývá dějinami sexuální aktivity je plná "kostlivců ve skříni" a odkrývá nespočet překvapení, komplexů, křivd a nezahojených ran. Práce má dále za cíl vyslechnout tyto informace a porovnat je s realitou a aktuálními zdroji. Další součástí je naopak neustále a aktuálně velmi probírané téma vztahů mezi muži a ženami. Odhalíme i rozdíly na první pohled nepoznatelné. Popisem těla, projevům chování a sociálního statusu zjistíme, že prošly skutečně dlouhým vývojem. Záměrem ovšem není povyšování jednoho pohlaví nad druhé, ani nastavení pomyslných hranic mezi nimi. Ba naopak práce míří k jakémusi uzavření mírové dohody a na principu vzájemného respektu vyjádřit rovnoměrnou důležitost mužů i žen. Na závěr jsem v praktické části sestavené ve formě dotazníku specifikovala jednání, přemýšlení a povědomí mladých lidí o lidské sexualitě a jejím vztahu ke zdraví. Přínosem jsou aktuální informace ze života studentů a jejich vrstevníků. Jelikož si troufám tvrdit, že sexuální výchova je momentálně bohužel velmi zanedbávána a podceňována, byla by jakákoli nová přínosná informace pro čtenáře mou úlevou a nesmírným osobním úspěchem.
The positive effect of sex on our health
Keywords: sex; sexualita; pohlavní styk; zdraví; účinky; přístup; sex; sexuality; sexual intercourse; health; effects; approach