K charakteristice a vývoji humoristického časopisu Paleček v letech 1873 - 1880 - Oberreiterová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce si klade za cíl udělat analýzu sedmi ročníku časopisu Paleček. Konkrétně léta 1873 - 1880. Důležité je i vymezit tématický profil časopisu s ohledem na jeho zařazení v kontextu novinářství a jeho vzniku. Důraz je kladen na obsahovou stránku a jeho poslání. Časopis je také nápadný i pro svou grafickou stránku, která vynikala především propracovanými ilustracemi. Práce se věnuje nejen časopisu samotnému, ale i novinářství a hlavně časopisectví. Jsou zde zachyceny konkurenční listy, které vycházely ve stejném období a jedním z nich, Švandou dudákem je i porovnán.
The characteristics and development of humor magazine Paleček in the years 1873 - 1880
Keywords: Vznik českého tisku periodikum - rozvoj časopisů - konkurenční časopisy - Paleček - 19. století.; The emergence of the Czech press Periodical - Developing magazines - Competitive magazines - Paleček - 19th century.