Specifika přístupu sester k nemocným s revmatoidní artritidou - Jindrová, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Revmatoidní artritida, chronické autoimunitní onemocnění, které mění životy pacientů, ovlivňuje jeho kvalitu i žebříček hodnot. Dnes, díky pokrokům medicíny, jsou lékaři schopni za pomoci dostupných léčiv zastavit progresi onemocnění, navodit jeho remisi, a zlepšit tak vyhlídky nemocných s revmatoidní artritidou do budoucího života. S měnícími se potřebami pacientů během onemocnění souvisí změny v přístupu sester a v poskytování ošetřovatelské péče. Každá fáze této choroby vyžaduje specifické znalosti a dovednosti ze strany ošetřovatelského personálu. Tato bakalářská práce má 2 cíle. Cíl 1: Zjistit, jaké konkrétní intervence sestry využívají v přístupu k nemocným s revmatoidní artritidou. Cíl 2: Zjistit, jaké sesterské intervence očekávají nemocní s revmatoidní artritidou vzhledem ke svému onemocnění. K cílům byly stanoveny výzkumné otázky. Výzkumná otázka 1: Na jaké specifické činnosti se sestry zaměřují při poskytování ošetřovatelské péče nemocným s revmatoidní artritidou? Výzkumná otázka 2: Jaké specifické činnosti uplatňují sestry v rámci přístupu k nemocným s revmatoidní artritidou? Výzkumná otázka 3: Jaké intervence nemocní s revmatoidní artritidou očekávají od sester vzhledem ke svému onemocnění? Data k empirické části této bakalářské práce byly sbírány pomocí kvalitativního výzkumného šetření. Ke sběru dat byl zvolen polostrukturovaný rozhovor. Výzkumný soubor, u kterého šetření proběhlo, se skládá ze 14 dotazovaných. Polovinu tvoří sestry pracující v revmatologických ambulancích a na interních odděleních se zaměřením revmatologie. Druhou část souboru představují pacienti trpící revmatoidní artritidou, kteří již byli hospitalizováni na revmatologických odděleních či dochází do revmatologických ambulancí. Odpovědi dotazovaných byly zaznamenávány buď na audio záznamník, nebo písemnou formou do poznámkového bloku. Následně byly přímou transkripcí přepsány do programu Microsoft Word. Pro zpracování získaných dat byla vybrána metoda otevřeného kódování. Na základě podobnosti zjištěných kódů proběhla jejich kategorizace.
Specifics of nursing access to patients with rheumatoid arthritis
Keywords: Revmatoidní artritida; ošetřovatelská péče; edukace; sestra; pacient; Rheumatoid arthritis; nursing care; education; nurse; patient