Analýza promotorových sekvencí telomerického elementu HeT-A u Drosophila melanogaster - Švellerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Drosophila melanogaster pro prodlužování telomer nevyužívá enzymu telomeráza, ale retrotranspozici speciálních telomerických elementů HeT-A, TART a TAHRE, které se vyskytují na koncích chromozomů. Při výzkumu těchto retroelementů byla zjištěna značná sekvenční variabilita promotoru HeT-A, která by mohla vézt k orgánově specifické aktivitě elementů. Tato magisterská práce je zaměřena na studium aktivity sekvenčně odlišných telomerických promotorů elementu HeT-A pomocí fluorescenčního proteinu tdTomato. S využitím konstruktů HETom35, HETom3 a HETom4, které nesly odlišné sekvence potenciálních promotorů, jsem in vivo sledovala expresní aktivitu těchto konstruktů po celou dobu vývoje drozofily. Tato práce potvrdila sekvenční variabilitu promotoru HeT-A elementu i jeho tkáňovou a orgánovou specificitu.
Analysis of the promotor sequences of the telomeric element HeT-A in Drosophila melanogaster
Keywords: Drosophila melanogaster; telomery; element HeT-A; transkripční aktivita; Drosophila melanogaster; telomeres; HeT-A element; transcriptional activity