Užívání moderních nikotinových produktů na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích - Michal, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá zkoumáním užívání moderních nikotinových produktů prostřednictvím kontingenčních tabulek a jejich testováním pomocí chí-kvadrát testu. Hlavním cílem práce je zjistit užívání moderních nikotinových produktů, a to studenty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Teoretická část práce je zaměřena na pro- blematiku moderních nikotinových produktů, jejich formy a účinky na lidský organismus. Praktická část nalézá odpovědi na stanovené hypotézy prostřednictvím výzkumu založe- ného na dotazníkovém šetření, kterým bylo zjištěno, že moderní nikotinové produkty nej- sou natolik užívány studenty Jihočeské univerzity, o čemž vypovídalo množství irele- vantního vzorku pro tento výzkum a dále, že existuje závislost mezi pohlavím a užívaným moderním nikotinovým produktem, a naopak mezi studovaným oborem a četností užívání těchto produktů závislost není. Doplňující jsou informace kolik finančních prostředků studenti za tyto produkty utratí a kolik spotřebují náplní při užívání vybraného moderního produktu v určitém časovém horizontu.
Use of Modern Nicotine Products at the University of South Bohemia in České Budějovice
Keywords: moderní nikotinové produkty; rizika spojená s kouřením; legislativní úprava omezující prodej; sociální dopad kouření; historie kouření; modern nicotine products; risks associated with smoking; legislative regulations limiting sales; social impact of smoking; history of smoking