Využití moderních podmítacích strojů při minimálním zpracování půdy - Bartušek, Marek (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem diplomové práce je rozšířit poznatky o možnostech využití moderních podmítacích strojů při minimálním zpracování půdy v zemědělské výrobě.Za účelem vyhodnocení vybraných ukazatelů práce podmítacích strojů byl založen maloparcelkový pokus na vybraném stanovišti. V tomto pokusu byla zhodnocena hrudovitost, hloubka zpracování půdy a zapravení posklizňových zbytků vybranými stroji.Dále bylo provedeno ekonomické zhodnocení nákladů na provoz použitých strojů.Využití hodnocených strojů bylo dle získaných výsledků doporučeno do zemědělské praxe.
The use of modern stubble plough with minimum tillage
Keywords: minimální zpracování půdy; radličkový podmítač; diskový podmítač; provozní náklady; podmítka; posklizňové zbytky; minimum tillage; skive stubble plough; disk harrow; operating costs; plowing; harvest residues