Rokycanští měšťané v zrcadle testamentů na počátku předbělohorské doby (1517-1550) - Kalousová, Václava (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce Rokycanští měšťané v zrcadle testamentů na počátku předbělohorské doby (1517-1550) se zabývá testamenty, které se dochovaly ve Státním okresním archivu Rokycany. Úvodní části se zaměřuje na formální podobu testamentu a rokycanskou kšaftovní praxi. V další kapitole je ukázáno, jaké bylo složení testátorů, jaký byl jejich rodinný stav a jakému se věnovali povolání. Pohlíží na to, jak testamenty vypovídají o raně novověké rodinné struktuře a o okolních vztazích testátora mimo rodinu. Následně jsou nastíněny představy a vnímání smrti v raném novověku a odkazy církevním institucím a to, jaký byl jejich účel. Předposlední kapitola je věnována hmotné kultuře rokycanských měšťanů. Součástí bakalářské práce je výběrová edice rokycanských kšaftů.
The Burgesses of Rokycany in the Mirror of Testaments at the Beginning of the Period before the Bílá hora Battle (1517-1550)
Keywords: Rokycany; měšťaň; testament; kšaft; předbělohorská doba; raný novověk.; Rokycany; burgess; testament; last will; early modern period.