Výskyt laktózové intolerance v české populaci - Chánová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této diplomové práce je shrnout současné poznatky o problematice velmi časté poruchy gastrointestinálního traktu - laktózové intolerance. V experimentální části byl sledován výskyt genotypových frekvencí v genu MCM6. Konkrétně výskyt dvou jednonukleotidových polymorfismů C/T-13910 a G/A-22018, které jsou spojeny s primární laktózovou intolerancí. Dílčím cílem práce bylo zhodnotit možnou genetickou asociaci mezi intolerancí laktózy a syndromem dráždivého tračníku.
The Prevalence of Lactose Intolerance in the Czech Population
Keywords: laktózová intolerance; laktáza; laktázová perzistence; laktázová non-perzistence; SNP C/T-13910; SNP G/A-22018; MCM6 gen; PCR-RFLP; real-time PCR; sekvenace; syndrom dráždivého tračníku; lactose intolerance; lactase; lactase persistence; lactase non-persistence; SNP C/T-13910; SNP G/A-22018; MCM6 gene; PCR-RFLP; real-time PCR; sequencing; irritable bowel syndrome