Problematika extremismu na SŠ v okrese Prachatice a následná preventivní opatření - Martíšková, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce pojednává o problematice extremismu na středních školách v okrese Prachatice a o preventivních programech, které jsou proti tomuto fenoménu na školách realizovány. Cílem práce je zjistit postoje a názory žáků středních škol v okrese Prachatice na problematiku extremismu. Získat přehled o tom jaké množství informací mají žáci SŠ o extremismu. Záměrem práce je také zmapovat, zda existuje rozdíl mezi dívkami a chlapci, co se týká postojů ať negativních či pozitivních k extremistickým projevům ve společnosti. A dále jestli existuje rozdíl ve znalostech či postojích k tomuto jevu vzhledem k typu stření školy ? gymnázium versus střední odborné učiliště. Součástí práce je popis a zhodnocení účinnosti preventivních programů na středních školách. Zhodnocení je provedeno jak ze strany žáků SŠ tak také ze strany neziskové organizace, která tyto preventivní programy pro školy připravuje. Výsledky výzkumu a samotné posouzení daných zjištění je uvedeno v závěru bakalářské práce.
The issue of extremism at high schools in the District of Prachatice and subsequent preventive measures.
Keywords: extremismus; rasismus; střední škola; preventivní program; okres Prachatice; extremism; racism; secondary school; preventative programme; Prachatice District