Práce s rodinou klienta sociálních služeb - Pitková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Moje diplomová práce se zabývá prací s rodinou klienta sociálních služeb. Sociální služby lze definovat jakožto soubor činností, kterými se snažíme zajistit pomoc osobám v nepříznivé sociální situaci. Hlavním smyslem sociálních služeb je zachovat lidskou důstojnost a motivovat dané osoby k činnostem, které neprodlužují či nezhoršují jejich sociální situaci (jinými slovy předejít jejich sociálnímu vyloučení). V nepříznivé sociální situaci se člověk může ocitnout z různých důvodů (například z důvodu věku či nepříznivého zdravotního stavu). Mezi nejčastější uživatele sociálních služeb patří senioři a osoby se zdravotním postižením. Vzhledem k tomu, že výše zmíněným cílovým skupinám bych se v budoucnu ráda profesně věnovala, zaměřila jsem na ně svoji diplomovou práci. Domnívám se, že vzájemná spolupráce rodiny a personálu v zařízení poskytující sociální službu může mít na samotného klienta pozitivní vliv. Z tohoto důvodu jsem svoji práci pojala v širším kontextu ? rodina, uživatel sociální služby a poskytovatel sociální služby. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část popisuje všechny důležité aspekty související s rodinou, sociálními službami a základní charakteristikou okresu Blansko. V praktické části byl stanoven cíl práce. Chtěla jsem zjistit, s jakými obtížemi se rodiny nejčastěji setkávají (nejen před vlastním umístěním klienta do zařízení sociálních služeb, ale i v jeho průběhu), jaké mají se zařízením zkušenosti a zda jsou informováni o veškerých dostupných nabídkách sociálních služeb v okolí. Ke zpracování práce byl použit výzkum kvalitativní. Využila jsem metodu dotazování, techniku strukturovaného rozhovoru s rodinnými příslušníky uživatelů v domově pro seniory a dále s rodinnými příslušníky osob s mentálním postižením navštěvující denní stacionář. Práce by mohla posloužit jako informační materiál o sociálních službách nejen pro rodiny zahrnuté do mého výzkumu, ale také pro širokou veřejnost - zprostředkovat informace, jaká je dostupnost sociálních služeb pro seniory a osoby s mentálním postižením v okrese Blansko v Jihomoravském kraji.
Work with the Client´s Family Social Services
Keywords: Osoba s mentálním postižením; Rodina; Senior; Sociální práce s rodinou; Sociální služby; Uživatel sociální služby.; Person with a Mental Handicap (Disability); Family; Senior; Social work with Families; Social Services; Social Service User.