Václav Hrabě a kontext "beat generation" - Postlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá hnutím amerických autorů ,,beat generation" a českým kontextem tohoto hnutí, v čele se spisovatelem Václavem Hrabětem. Práce shrnuje dobovou kulturně-historickou situaci v USA i v Československu, dále rozebírá problematiku ,,beatniků" v co nejpodrobnějším spektru a přibližuje život i dílo jejich představitelů. V práci se rovněž nachází podrobný rozbor života a díla českého spisovatele Václava Hraběte, v kontextu děl amerických autorů. Součástí bakalářské práce je i studie, týkající se překladů a vydávání děl amerických spisovatelů ,,beat generation" v dobovém Československu.
Václav Hrabě and context of "beat generation"
Keywords: Václav Hrabě; beat generation; 60. léta; Václav Hrabě; beat generation; sixties