Paměti příbramského rodáka Ladislava Malého - Sladkovská, Barbora (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku osobních pramenů. Jejím cílem je seznámit s životem příbramského rodáka Ladislava Malého (1862-1956), pedagoga, spisovatele, cestovatele a vlastivědného pracovníka, a především s dvěma knihami jeho pamětí, které svým obsahem spadají do 19. století. První kapitola přibližuje dějiny města Příbram s důrazem na 19. století, druhá se věnuje autorovi pamětí Ladislavu Malému a třetí kapitola přináší rozbor dvou svazků pamětí, jejich vnější i vnitřní popis, a to s přihlédnutím k příbramské dobové každodennosti.
Memoirs of Ladislav Malý, native of Pribram
Keywords: osobní prameny; paměti; ego-dokumenty; Příbram; Březové Hory; městské dějiny; každodennost; rodina; Ladislav Malý; 19. století; personal sources; memoirs; ego-documents; Pribram; Brezove Hory; municipal history; everyday life; family; Ladislav Maly; 19th century