Ošetřovatelská péče o pacienta v průběhu analgosedace na lůžkovém oddělení - Vančurová, Jana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cíl a výzkumné otázky: Cílem práce bylo Zjistit specifika ošetřovatelské péče o pacienta v analgosedaci. Pro zodpovězení cíle bylo vytvořeno osm výzkumných otázek: Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienta v oblasti monitorace základních životních funkcí? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienta v oblasti hygieny? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienta v oblasti péče o pokožku? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienta v oblasti vyprazdňování? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienta v oblasti ve výživě? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienta v oblasti péče o dýchací cesty? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienta v oblasti péče o cévní vstupy? Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče o pacienta v oblasti tlumení bolesti? Metodika a výzkumný soubor: Pro výzkumnou část práce byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor se sestrami a zdravotnickými záchranáři (záchranářkami) na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Poté se data z rozhovorů zpracovávala pomocí otevřeného kódování "tužka a papír". Výsledky: Podle výsledků výzkumu se ošetřující personál zaměřuje na monitoraci životních funkcí, hodnocení pacienta, hygienickou péči, rehabilitaci, výživu, vyprazdňování a péči o vstupy a defekty. Závěr: Práce poskytuje pohled na léky používané v analgosedaci a ošetřovatelskou péči u pacientů v analgosedaci na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení.
Nursing patient care during analgosedation in an in-patient ward
Keywords: Analgosedace; ošetřovatelská péče; intenzivní péče; sestra; Analgosedation; nursing care; intensive care; nurse